Net21Utbildning

Twitter är en mikroblogg där man är begränsad till 140 tecken per inlägg, ett inlägg kallas för tweet.

Varför ska man då använda Twitter? Ja, bland annat för att mycket av debatten kring skolutveckling sker här. Man kan följa och delta i diskussioner med andra lärare i Sverige, Twitter har blivit en stor del av det kollegiala lärandet. Här kan man dela med sig av sina egna tankar och få stöd av andra när det gäller sin undervisning och situationen i skolan överlag. Men här kan man även följa och ta del av vad forskare, politiker och andra tänker och tycker om skolan.

Man kan även låta eleverna använda sig av Twitter för att kommunicera och på input utifrån. Fundera tillsammans med dina kollegor, hur skulle du och även dina elever kunna använda er av Twitter.

Skapa ett konto
Gå till www.twitter.com och registrera dig. Skriv gärna en kortfattad och informativ beskrivning av dig själv. Tänk ut ett användarnamn, det kan vara ditt riktiga namn (men det fungerar inte om någon annan heter samma). Det är det namnet som kommer att synas i dina tweets, därför är det viktigt att det inte är för långt. Om någon nämner dig i en tweet och namnet är för långt tar det utrymme av de 140 tecken som får användas. Länken till dig på Twitter blir twitter.com/dittanvändarnamn. Lägg till en profilbild av dig själv eller om du vill något som symboliserar dig.

Sen är det dags att söka efter personer att följa. Den man väljer att följa får ett meddelande om detta, men de behöver inte godkänna och kan heller inte säga nej. Ett tips är att du när du valt att följa några personer, går in och tittar vilka de följer, då kan du få tips på ytterligare personer att följa. Sen brukar det ge sig själv och man hittar andra intressanta personer.

Så här fungerar Twitter

Det är en uppdatering och får max innehålla 140 tecken. Den kan handla om vad du gör, något du har sett, hört eller läst om. Det kan vara något du står för eller en fråga som du ställer. Din tweet kan också innehålla bild, video eller länkar.

Hashtag #
Det är ett tecken som används för att kategorisera tweets. Alla tweets med samma # blir då sökbara. Om du till exempel söker på #net21 kommer tweets som handlar om det. Många är kanske intresserade av skolutvecklingsfrågor och då kan man söka på #skolchatt som är en chatt som skrivs varje vecka på torsdagskvällar kl. 20.00. Man kan då följa i realtid och även vara med i diskussionerna, alternativt gå in i efterhand och ta del av vad som ”sagts”.

Timeline
Det är flödet av tweets som de du följer delar med sig av.

Skriv ett nytt tweet
Välj nytt meddelande, skriv kortfattat. Avsluta gärna med en hashtag för att göra din tweet sökbar.

Svara på ett tweet
Skriv ett kort svar, eller en kommentar. Använd gärna samma hashtag som i meddelandet som du svarar på, det går då att följa konversationen på ett enkelt sätt.

Retweet
Det är ett sätt att sprida vidare något man gillar till sina följare. Och samtidigt ger det en positiv feedback till den som skrivit.

Favoritmarkera
Det gör man för att spara något man vill kunna ta del av senare. Kanske en bra länk eller något annat som man vill ha kvar.

Länkar
Ibland vill man lägga till en länk i en tweet och ofta är länkar väldigt långa och de tar då mycket utrymme av de 140 tecken du får använda. Det finns då olika webbtjänster som man kan använda för att förkorta sin länk. En av dem är Googles URL Shortener (http://goo.gl/) Här klistar man in den långa länken och så får man en förkortad variant som man sen kopierar och klistrar in i sin tweet.